Img 3654

Kunst-week.nl

Een week lang creatieve workshops in the Waste Land.

Het bestaat... een paradijs van overvloed waar bontbeschilderde caravans op elkaar gestapeld staan. Daar lig je dan, uit te rusten in een zwembadje in een gele voormalige stadsbus, na de workshop 'Woordgeheimen'. Drugs heb je niet nodig, de wereld die kunstenaar Pet van de Luijtgaarden om je heen schiep, is gek genoeg.

's Avonds treden er bandjes op, goedbeschouwd het enige normale aan deze week. Maar fungeert een op twee zeecontainers geplaatste goud gespoten personenauto nu als afdak boven muzikanten en apparatuur? Gelukkig regent het niet op deze warme zomeravond. Het kampvuur blijft nog lang aan.

Van 2 tot en met 6 augustus 2021 vindt in en om de kunstboerderij van kunstenaar Pet van de Luijtgaarden, ook wel 'the Wasteland' genoemd vanwege het duizelingwekkende aantal verzamelingen consumptiegoederen dat op het terrein aanwezig is, de allereerste Kunstweek plaats. Schrijf je nu in, of ga voor meer informatie naar kunst-week.nl!

Workshop: Woordgeheimen

raymond_taams.jpgDoor Raymond Taams.
Wat de schrijfworkshop betreft: die wordt gegeven door mij, Raymond Taams. Als afgestudeerd journalist maak ik sinds enkele jaren fulltime verhalen en gedichten. Ook treed (ok, trad) ik regelmatig op tijdens voorleesavonden. Financieel heb ik domweg de mogelijkheid om dit te doen, ik pretendeer het dus niet beter te weten dan jij. Wel werk ik er driehonderdvijfenzestig dagen per jaar vol overgave aan, het is belangrijk voor me. Jou een dag meenemen in die bezetenheid lijkt me leuk, ik vraag hier een bijdrage van vijftig euro voor, inclusief koffie, thee en lunch.

Je werkt die dagen aan een eindproduct naar keuze, geïnspireerd op de maffe microkosmos die je omringt. Wie weet inspireert de hoes van een André Rieu-kerstconcert je tot een prijswinnend gedicht. Waarschijnlijk niet, daarom zijn er nog duizenden andere goederen tegen wanden van caravans geplakt. Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden is zelf ook aanwezig. Mijn rol is organiseren en meedenken (kan ik goed) en dus niet zozeer lesgeven. Wel doen we voor de gezelligheid en inspiratie een aantal oefeningen centraal.

Workshop: 'Bits and bytes killed the videostar' filmpje maken zoals in de jaren 90

Tussen de verzamelingen van Pet van de Luijtgaarden liggen eenzame videocamera's uit vervlogen tijden. Afgedankt door de laatste gebruiker. Vaak zit de laatste tape er nog in. Zo rond 1997 zo'n beetje. Bij nadere inspectie blijken een aantal zelfs nog prima te werken!


Met oude videocamera's gevonden tussen de verzamelingen van Pet van de Luijtgaarden gaan we een filmpje opnemen met als decor de wondere wereld van Pet. De opgenomen beelden gaan we daarna op de ouderwetse manier monteren. Hoe gaaf is dat? Met spullen die anders allang op de schroothoop hadden gelegen!

Merijn van den Berg, ookwel bekend als de Bananenbuurman op Youtube met bijzondere LEGO treinvideo's legt uit hoe je een filmpje opneemt en vervolgens monteert.

Het onderwerp en soort video is vrij te kiezen; Een videoclip, een leuke sketch of een mini-documentaire. De keuze is aan jou. Video is kunst, dus alles is goed! Het eindresultaat kun je mee naar huis nemen of kan indien gewenst zelfs op Youtube geplaatst worden

Workshop 'Pimpen en recyclen van kleding'

Speciaal voor de Kunstweek bouwen we een kleding atelier, inclusief naaimachines, paspoppen en heel veel kleding. Laat je inspireren door de kunstwerken uit de Cirkel van Kleding, een expositie uit 2014 van Pet van de Luijtgaarden of neem je eigen te pimpen kledingstuk mee. Misschien heb je nog een lap stof liggen: neem het gerust mee om er een nieuw kledingstuk van te maken. Deze workshop is onder leiding van Mark Broekhoven en Margje Gerats.Mark heeft als kunstenaar de draad opgepakt om een eigen draai te geven aan het combineren van kleding en kunst. Margje is in opleiding tot coupeuse en kan helpen bij het ontwerpen en naaien van kleding.

Workshop creatief denken en Mindfulness


Door dr. Sabine van Linden