Ga naar de inhoud

Pet’s Marktplaats

  De Kunsthal Rotterdam presenteert het resultaat van de verzameldrang van visueel kunstenaar Pet van de Luijtgaarden.

  Hij is gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen. ‘Winkels worden steeds groter en voller. Maar waar hebben we het allemaal voor nodig?’ Als collectioneur koopt Van de Luijtgaarden op Marktplaats complete verzamelingen op van objecten zoals wegwerpaanstekers, kikkers, G.I. Joe actiepoppen en flippo’s. Voor de tentoonstelling zijn ze keurig gerangschikt tot een rariteitenkabinet. De dwaasheid van het ‘nooit genoeg’ blijkt onherroepelijk.

  VERZAMELWOEDE
  Als kind verzamelt Van de Luijtgaarden bierflesjes en postzegels, in zijn studententijd stort hij zich op boeken. Tegenwoordig als visueel kunstenaar koopt Van Luitgaarden gulzig particuliere verzamelingen op, waaronder petten, porseleinen poezen, puntenslijpers, brillen en lipjes van koffiemelkcups.
  Hij brengt uren door op Markplaats en rijdt door heel Nederland voor verzamelingen die vaak te koop worden aangeboden uit noodzaak: geldproblemen, overlijden, echtscheiding en ruimtegebrek zijn de meest voorkomende redenen.

  MARKTPLAATS
  Marktplaats is een van de meest bezochte sites in Nederland en ontvangt ruim 6,5 miljoen unieke bezoekers per maand.
  Verzamelen is van alle tijden en kennen we allemaal. De waarde van een collectie kan worden bepaald door vraag en aanbod, compleetheid of zeldzaamheid. Waardeloze objecten krijgen zo betekenis en het verzamelritueel geeft ze waarde. De collectie is een zelfportret of zelfs de identiteit van de collectioneur. Maar wanneer verandert het instinctmatige jager-verzamelaar gedrag in obsessief consumptiedrang?
  De tentoonstelling nodigt de bezoeker uit een wandeling te maken langs een geordend en boeiend landschap van een overvloed aan opmerkelijke verzamelobjecten uit onze wegwerpmaatschappij.