Ga naar de inhoud

Zee van Ceedees

  zaterdag 27 augustus 2022 Griftpark Utrecht vanaf 10.00 uur

  De tijd dringt. De aarde is bijna op, maar we gaan maar door met produceren. De levensduur van spullen wordt steeds korter. Veel mensen hebben veel geld en tijd besteed aan het kopen van CD’s. Helaas door de streamingdiensten zijn ze waardeloos geworden en worden ze massaal weggegooid, evenals de beeldvariant: de DVD.

  We willen samen met schoolkinderen laten zien wat je allemaal nog met CD’s kunt doen. Door er een zee van Ceedees te maken. Voetbalvelden vol met die glimmende schijfjes. Naast een statement over de wegwerpcultuur ook een mooi beeld. Honderdduizenden glimmende schijfjes, die de zon weerspiegelen. En duizenden klein regenbogen laten zien.

  Kortom tijd om die een mooie vorm te geven via een zee van Cd’s. Als aanklacht tegen de wegwerpmaatschappij maar ook een visueel meesterstuk. 200.000 cd’s die schitteren in het Utrechtse landschap. duizenden schijnende regenbogen op de glimmende schijfjes, zorgt voor veel positieve media aandacht voor het mooie Utrechtse landschap!

  Na een bezoek aan tweedehands winkel viel me de tientallen containers op met Cd’s. Bij navraag bleken die allemaal naar het grofvuil te gaan. Dit deed me zo pijn, dat ik een nieuwe bestemming probeerde te verzinnen. Ik was vroeger ook een fanatieke Cd verzamelaar, maar de komst van MP3’s maakte de Cd eigenlijk overbodig. Desondanks blijft het vreemd dat een superieur geluidskwaliteit het verliest van de matige geluid van de streaming diensten, laat staan van het waardeloze LP geluid.

  40 jaar CD!

  De CD is een Nederlandse uitvinding en uitgevonden door Joop Sinjou van Philips. De eerste cd’s ter wereld werden gefabriceerd op 17 augustus 1982 door het Philipsonderdeel Polygram. Wereldwijd klom de verkoop van cd’s, cd-roms en beschrijfbare cd’tjes van 362 miljoen stuks in 1987 tot ruim 23 miljard in 2005. Sindsdien zakt de verkoop. In 2008 werden er in totaal 17 miljard cd’s verkocht.